CONSTRUCTED GROUND

Completed as a collaboration between 12 students in an architectural design studio, our conceptual and organizing strategy for the garden was to direct the circulation of people and of water along one path starting from the same point of entry and ending at the same point of rest. The grain of the path runs the length of the short section of the site while the grain of the planting beds runs perpendicular, structurally distinguishing the built construction from the naturally grown. Using rough cut 2x4 and 1x6 timbers, the design minimizes excess waste by incorporating scrap members into the construction of the fence to create a resilient yet permeable structure that allows light and air to pass through, yet reinforces and protects the boundaries of the garden. The alternate placement of boards and furring strips creates a language in which the programmatic elements can be built out from the perimeter fence in various modulations and at varying heights to fit the needs of the multiple users in the community.

RISD 2010 // professor Chris Bardt

RETURN TO PORTFOLIO