BREAKING GROUND

An abandoned granite quarry in Vermont proves a challenging the site for an artist residence program. The scale of the shear walls, the depth of the quarries, the weight of the material and the remote location were essential factors influencing the design: a series of terraced studio-residence set upon an excavated ledge overhanging one of the smaller quarries. The precarious perch of each individual studio, while creating a feeling of being on the "edge" and optimizing the amount of natural light received throughout the day, finds counter balance by the weight of the nestled residences anchored into the granite ledge. The stark layering of board formed concrete reflects the raw striated nature of the environment, while offering opportunities for the play between darkness and light through selective placement of apertures, slits, and punctured perforation within the material. 

RISD 2011 // professor Silvia Acosta

RETURN TO PORTFOLIO